Когато преди три години се сдобих с моя пръв фритюрник с горещ въздух, не подозирах колко ще промени начина ми на готвене.

Днес ще споделя с вас най-добрите рецепти, които съм изпробвалa и усъвършенствалa във фритюрника с горещ въздух – подходящи за всеки хранителен режим и вкус.

Защо да Готвим с Фритюрник с Горещ Въздух?

  • Използва до 100% по-малко мазнина от традиционното пържене.
  • Запазва повече хранителни вещества благодарение на по-краткото време за готвене.
  • Спестява време и енергия.
  • Лесен за почистване и поддръжка.
  • Създава хрупкава коричка без излишни калории.

Какво да Сготвим във Фритюрник с Горещ Въздух?

Ще ви покажем как да сготвите бързи 11 рецепти в еър фрайър в 4-ри популярни категории. За тази цел ще ви е необходимо да имате наличен еър фрайър. Ако все още не сте си купили, разгледайте нашата класация от най-добрите еър фрайъри на бълграския пазар.

1. Карнивор Рецепти за Еър Фрайър

Карнивор рецептите за еър фрайър са идеални за хора, които следват диета, богата на животински продукти.

С еър фрайъра можете да приготвите месото перфектно – хрупкаво отвън и сочно отвътре, без излишна мазнина. Експериментирайте с различни видове месо и подправки, за да създадете свои собствени кулинарни шедьоври! 

1.1 Сочни пилешки крилца

  • Време за приготвяне: 25 минути
  • Порции: 4

Съставки:

  • 1 кг пилешки крилца
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете крилцата с кухненска хартия
  2. Смесете подправките и зехтина
  3. Намажете крилцата със сместа
  4. Гответе на 200°C за 20-25 минути, като обръщате на половината време

1.2 Свински пържоли с хрупкава коричка

  • Време за приготвяне: 25 минути
  • Порции: 2

Съставки:

  • 2 свински пържоли
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сух розмарин
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Овкуси пържолите със сол, пипер и розмарин.
  2. Намажи ги с малко зехтин.
  3. Готви ги във фритюрника на 180°C за 15 минути, като ги обърнеш след 7 минути.

2. Кето Рецепти за Еър Фрайър

Кето рецептите за фритюрник с горещ въздух (еър фрайър) са ястия, които отговарят на изискванията на кето диетата – режим на хранене с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Целта е да се постигне състояние на кетоза, при което тялото изгаря мазнини вместо въглехидрати за енергия. Кето рецептите за еър фрайър са идеални, защото уредът използва минимално количество мазнина, като същевременно запазва хрупкавостта и вкуса на храната.

2.1 Хрупкави тиквички с пармезан

  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Порции: 3

Съставки:

  • 2 средни тиквички
  • 100г настърган пармезан
  • 1 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на кръгчета
  2. Смесете с подправките и пармезана
  3. Наредете в един слой
  4. Гответе на 180°C за 12-15 минути

2.2 Кето сиренки (без брашно)

  • Време за приготвяне: 12 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 100 г крема сирене
  • 1 яйце
  • 50 г настърган кашкавал
  • ½ ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

  1. Смеси всички съставки и оформи малки топчета.
  2. Нареди ги върху хартия за печене във фритюрника.
  3. Готви на 180°C за 10-12 минути.

2.3 Авокадо с бекон

  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 1 авокадо
  • 4 ленти бекон

Начин на приготвяне:

  1. Нарежи авокадото на четвъртини и увий всяко парче в бекон.
  2. Готви във фритюрника на 200°C за 10 минути.
  3. Сервирай с чеснов сос или майонеза.

3. Вегански Рецепти за Еър Фрайър

Вегенските рецепти за еър фрайър са ястия, които се приготвят с помощта на еър фрайър и не съдържат месо, риба или други животински продукти. Тези рецепти обикновено включват зеленчуци, зърнени храни, месни заместители (като тофу) и други растителни съставки.

Еър фрайърът е популярен, защото позволява приготвянето на хрупкави и вкусни ястия с минимално количество мазнина, което ги прави по-здравословни в сравнение с традиционното пържене.

3.1 Хрупкав карфиол с куркума

  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Порции: 4

Съставки:

  • 1 глава карфиол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. кимион
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Разделете карфиола на розички
  2. Смесете със зехтина и подправките
  3. Гответе на 190°C за 15-20 минути

3.2 Хрупкави тофу хапки

  • Време за приготвяне: 15 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 200 г твърдо тофу
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. пушен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежи тофуто на кубчета и го овкуси.
  2. Нареди го в кошницата на фритюрника.
  3. Готви на 180°C за 15 минути, като разклащаш кошницата на всеки 5 минути.

3.3 Картофи по селски с билки

  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 3 средни картофа
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежи картофите на лодки.
  2. Овкуси ги със зехтин и подправки.
  3. Печи на 200°C за 20 минути, като ги разбъркаш след 10 минути.

4. Вегетариански Рецепти за Еър Фрайър

Вегетарианските рецепти за еър фрайър са специално разработени ястия, приготвяни във фритюрник с горещ въздух, които изключват месо, риба и морски дарове, но могат да включват други животински продукти като яйца, мляко, сирене и млечни продукти.

Тези рецепти са базирани предимно на растителни съставки (зеленчуци, плодове, ядки, зърнени и бобови култури), комбинирани с млечни продукти и яйца за постигане на пълноценно и разнообразно хранене.

При приготвянето им се използва минимално количество мазнина и се разчита на циркулацията на горещ въздух за постигане на хрупкава текстура и запазване на хранителните вещества.

4.1 Крокети от сирене и картофи

  • Време за приготвяне: 30 минути
  • Порции: 6

Съставки:

  • 3 средни картофа
  • 150г настъргано сирене
  • 2 яйца
  • Панко галета
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Сварете и намачкайте картофите
  2. Смесете със сиренето и подправките
  3. Оформете крокети
  4. Потопете в разбито яйце и панировайте
  5. Гответе на 200°C за 12-15 минути

4.2 Пълнени гъби с крема сирене

  • Време за приготвяне: 12 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 6 големи гъби печурки
  • 100 г крема сирене
  • 50 г настърган кашкавал
  • 1 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

  1. Почисти гъбите и махни пънчетата.
  2. Смеси крема сиренето с чесъна и напълни гъбите.
  3. Нареди ги във фритюрника и готви на 180°C за 12 минути.

4.3 Панирани тиквички

  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Порции: 1

Съставки:

  • 1 тиквичка
  • 1 яйце
  • 50 г галета
  • 50 г настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Нарежи тиквичката на пръчици.
  2. Потопи ги в разбито яйце и след това в смес от галета и пармезан.
  3. Готви на 200°C за 10 минути.

Съвети за Перфектни Резултати

  1. Не препълвайте кошницата – оставяйте пространство между продуктите за циркулация на въздуха
  2. Разклащайте периодично – особено важно за пържени картофки (научете за колко време се пържат картофи във еър фрайър) и подобни храни
  3. Напръскайте с малко олио – дори и малко количество помага за по-добра хрупкавост
  4. Подгрявайте предварително – 3-5 минути са достатъчни
  5. Използвайте фолио с умереност – може да попречи на циркулацията на въздуха

Често Срещани Грешки за Избягване

  • Пропускане на предварителното загряване
  • Готвене на прекалено големи парчета храна
  • Недостатъчно подсушаване на продуктите
  • Пренебрегване на периодичното разклащане
  • Използване на прекалено много олио

Заключение

Еър фрайъра е невероятен уред, който може да направи готвенето по-здравословно и по-лесно.

Независимо дали сте на специален хранителен режим или просто искате да готвите по-здравословно, той предлага безброй възможности за експериментиране и създаване на вкусни ястия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}